- Komerční sdělení -aktuálně
- Reklama -zprávy

Prečo uprednostniť eko obaly?

Eko obaly sú priateľské k životnému prostrediu. V ére plastov a polystyrénu, ktoré sa rozkladajú stovky rokov, sa stávajú nevyhnutnosťou.

Počet reštaurácií, ktoré sa snažia znížiť svoju uhlíkovú stopu, narastá aj u nás. Správať sa ekologicky je v prvom rade o zodpovednosti k životnému prostrediu. Tiež to vysiela pozitívny impulz smerom k zákazníkom. Mnohí majitelia reštaurácií si tieto skutočnosti uvedomujú, iní sa s týmto trendom ešte len zoznamujú.

Ekologické gastro vybavenie je len jednou z možností, ako urobiť reštauráciu udržateľnejšou. Avšak môže byť prvým krokom k zmene. Prečo sa oplatí uprednostniť eko obaly pred tými klasickými z plastu či polystyrénu?

Znižujú uhlíkovú stopu

O uhlíkovej stope podniku či jednotlivca ste už určite počuli. Je to množstvo skleníkových plynov, ktoré vznikajú v dôsledku rozhodnutí nás všetkých pri každodenných činnostiach a uvoľňujú sa do životného prostredia. Denne máme desiatky príležitostí pozitívne ovplyvniť stav planéty.

Obalové materiály s prívlastkom ekologické sa vyrábajú napríklad z recyklovaných zdrojov, čiže na ich výrobu nie je potrebné použiť surové zdroje, ako napríklad ropu. Pri ich produkcii sa tiež vyprodukuje menšie množstvo emisií uhlíka.

Sú kompostovateľné

Ekologické obaly sú kompostovateľné. V závislosti od použitého materiálu sa rozpadnú v priemyselnom, niektoré i v domácom komposte. Do kompostu môžete s čistým svedomím dať napríklad taniere z bambusu, menuboxy z cukrovej trstiny, poháre z bioplastu PLA, drevené príbory či taniere z pšeničných otrúb.

Majte na pamäti, že doba rozkladu eko obalov je rôzna. Riad z pšeničných otrúb sa rozloží do 30 dní, z cukrovej trstiny do 45 dní a PLA do 90 dní. Zároveň je nevyhnutnosťou hodiť ich do nádoby na bioodpad. V prípade, že sa dostanú do žltého kontajnera na plasty, narobia veľa škody.

Ak sa rozhodnete pre kompostovanie vo vlastnej réžii, kompost využijete vo vlastnej záhradke so zeleninou či bylinkami. Verte, že aj týmto krokom do svojej reštaurácie prilákate nových zákazníkov.  

Nie sú zdrojom toxínov ani alergénov

Počet ľudí s rôznymi alergiami narastá aj preto, lebo chemikálie sú prítomné kamkoľvek sa pohnete. Nájdete ich vo vzduchu, uvoľňujú sa z nábytku, nachádzajú sa v kozmetike, drogérii, v jedlách i obalových materiáloch.

Eko obaly v porovnaní s bežnými obalmi, vyrobenými zo syntetických materiálov, majú aj tú výhodu, že nie sú zdrojom toxínov a alergénov. Informácie, že chemikálie z obalov potravín môžu prenikať do jedla a v dlhodobom horizonte škodiť zdraviu človeka, sú bežne dostupné. Napríklad v plastovom riade sa môže nachádzať formaldehyd, bisfenol či ftaláty. To znamená, že biologicky odbúrateľné obaly sú aj v tomto ohľade skvelou voľbou.

Pomáhajú budovať imidž

Ľuďom čoraz viac záleží na životnom prostredí. Ak má Zem poskytnúť všetko potrebné ďalším generáciám, je potrebné začať konať ihneď. Čím viac jednotlivcov, rodín, komunít, podnikov a reštaurácií tak urobí, tým lepšie.

Zlepšenie imidžu v povedomí zákazníkov zvyčajne nie je prvotným cieľom reštaurácie, faktom však je, že spoľahlivo funguje. Používanie ekologických obalov zvyčajne zvýši lojalitu zákazníkov k reštaurácii a zároveň priláka nových. Myslite na to, keď budete najbližšie prehodnocovať nákup gastro vybavenia.

Ak sa napríklad rozhodnete vymeniť plastové lyžičky za drevený riad a pridáte k donáške letáčik s informáciou, že sa snažíte stať udržateľnou reštauráciou, vedzte, že táto snaha zo strany zákazníkov nezostane nepovšimnutá.

Predávajú sa v rôznych alternatívach

Sortiment ekologických obalov a riadu je široký. Na trhu nájdete eko jednorazový riad z rozličných kompostovateľných materiálov, papierové škatule, menuboxy z cukrovej trstiny, vrecká a tašky z kukuričného škrobu a mnohé ďalšie. Vyberte si to, čo najviac zodpovedá vašim preferenciám z hľadiska vlastností i ceny.

Napríklad taniere z cukrovej trstiny sú vyrobené z bagasy, čo je odpad vznikajúci pri jej spracovaní. Okrem toho, že sú kompostovateľné, šetrné k prírode a životnému prostrediu, sú stabilné, pevné a disponujú hladkým povrchom. Bez problémov ich možno použiť na servírovanie teplých či mastnejších jedál. Oceníte aj fakt, že sa hodia do mikrovlnnej rúry.

Variantom plastovej lyžičky je bioplastová lyžička z CPLA, ktorá sa rozloží v komposte. Takýto príbor nájde uplatnenie v donáškovej službe, fast foodoch, festivaloch, piknikoch, cateringu i rôznych ďalších podujatiach, ktorých sa zúčastňuje väčšie množstvo ľudí.


Obaly na knihy jsou vhodné na cesty, aby se vám oblíbená knížka neponičila.


Další články autora

Komentáře

Sdílej naše články

- Reklama -PR články

Redakce doporučuje

Žena

královna