- Komerční sdělení -aktuálně
- Reklama -zprávy

Praženie kávy je úžasný a fascinujúci proces

Praženie kávy, ktoré som mal tú česť vidieť na vlastné oči, bol neuveriteľným zážitkom. Káva je pre mňa všetkým. Milujem ho a obklopujem sa ním celý život. Jednou z mojich najobľúbenejších káv je kvalitné zrnkové ristretto, bez ktorého si neviem predstaviť žiadne svoje ráno. Nebyť však veľmi dôkladného a precízneho praženia, sotva by som si mohol každý deň vychutnať šálku svojej obľúbenej kávy. Pred pražením majú kávové zrná zelenú farbu a veľmi trávovú arómu. Kávu mi pripomína nielen vzhľadom, ale aj vôňou. Preto je proces praženia nesmierne dôležitý, rovnako ako všetky procesy, ktoré prebiehajú počas praženia v samotnej pražiarni.

Praženie kávy je zázrak

Praženie kávy je absolútne fascinujúci a dokonalý proces, pri ktorom samotné kávové zrná menia nielen svoju farbu zo zelenej na hnedú, ale aj chuť. Surová zelená káva je v pražiacom stroji vystavená suchému teplu, ktoré sa pohybuje medzi 180 a 230 stupňami Celzia. Kávové zrná potom zostanú vo vnútri a pri neustálom miešaní tam vydržia približne osem až dvadsať minút. Zámerným pohybom vzduchu v samotnej pražičke možno jednotlivým zrnám dodať dymové arómy. Za zmienku stojí aj to, že počas celého procesu praženia sa nesmú používať žiadne prísady. Zrnková káva je potom lahodná a takmer dokonalá.

Praženie kávy som si užil

Praženie kávy pod dohľadom môjho kolegu a dobrého priateľa zo štúdií som si veľmi užíval. Celý proces bol neuveriteľne zaujímavý a je zrejmé, že praženie kávy je skutočným remeslom, ktoré nie je doménou len Talianska, ale aj mnohých iných krajín vrátane našej. Ak budem mať ešte niekedy príležitosť nahliadnuť pod pokrievku praženia a prejsť všetkými fázami procesu praženia, budem nesmierne rád. Je to neuveriteľný zážitok nielen pre oči, ale aj pre chuťové poháriky.

Další články autora

Komentáře

Sdílej naše články

- Reklama -PR články

Redakce doporučuje

Žena

královna