- Komerční sdělení -aktuálně
- Reklama -zprávy

Vláknina: Aká je jej kvalitná denná dávka v strave?

Pri zdravom stravovaní mnohí dbajú na správny prísun vitamínov a minerálov. Zabúdať by ste ale nemali ani na vlákninu. Prečo je taká dôležitá?

Čo sa dozviete?

  • Čo je to vláknina
  • Ako vplýva vláknina na zdravie organizmu
  • Všetko o rozpustnej a nerozpustnej vláknine
  • Ktoré potraviny sú bohaté na vlákninu

Vláknina

Ak hovoríme o vláknine, hovoríme o nestráviteľnej zložke potravín rastlinného pôvodu, ktorú tvoria predovšetkým polysacharidy. Aj keď vlákninu náš organizmus nedokáže rozložiť a stráviť, neznamená to, že ju nepotrebujeme v strave prijímať.

Ako sme už spomenuli, vláknina v strave prechádza našim tráviacim traktom v nerozloženom stave až do čriev. A práve tu priaznivo ovplyvňuje črevnú mikroflóru. Optimálny stav črevnej mikroflóry môže ovplyvniť nielen správe trávenie, ale aj funkciu imunitného systému a celkové zdravie vášho organizmu.

Vedeli ste, že? Vláknina je schopná v tráviacom trakteviazať na seba časti stravy a napomáha k ich vylúčeniu. Aj takýmto spôsobom napomáha k správnemu tráveniu.

Na základe rozpustnosti vlákniny vo vode je možné ju rozdeliť na rozpustnú a nerozpustnú. Rozpustnú vlákninu môžeme nájsť predovšetkým v ovocí a zelenine, ale aj v rôznych orechoch a semienkach. Hlavnou funkciou rozpustnej vlákniny je zbavovanie tela cholesterolu a toxických látok, ktoré na seba naviaže v tráviacom trakte.

Na nerozpustnú vlákninu sú bohaté celozrnné pečivo a cestoviny či ovsené vločky a rôzne strukoviny. Jej pravidelný príjem je dôležitý pre správne trávenie a črevnú peristaltiku, čiže pohyb čriev.

Medzi ďalšie zdravotné benefity vlákniny patrí zníženie rizika srdcovo cievnych ochorení, posilnenie imunity a predchádzanie vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Vláknina vo vašom jedálničku

Ako sme spomenuli vyššie, vláknina má výrazný vplyv na správne fungovanie tráviaceho traktu i imunitného systému. Aké potraviny by preto mali byť súčasťou vášho jedálnička, aby ste jej v strave prijímali dostatok?

Odborníci sa zhodujú na tom, že denný príjem vlákniny by sa mal približovať k hodnote 30 gramov.

Dosiahnuť túto hranicu nemusí byť vôbec náročné. Stačí, ak siahnete po tých správnych potravinách. Začnime ovocím a zeleninou. Medzi potraviny s vysokým obsahom vlákniny patria batáty, mrkva, avokádo, slivky, hrušky, maliny či černice. Okrem toho sa vláknina nachádza aj obilninách, strukovinách, orechoch a semienkach.

Potraviny bohaté na vlákninu

  • Batáty
  • Mrkva
  • Avokádo
  • Slivky
  • Hrušky
  • Maliny
  • Černice
  • Raž
  • Špalda
  • Pohánka
  • Ovos
  • Quinoa
  • Fazuľa
  • Šošovica
  • Hrach
  • Cícer
  • Arašidy
  • Mandle
  • Pistácie
  • Chia semienka
  • Tekvicové semiačka
  • Morské riasy

Vláknina potraviny obohacuje a predstavuje dôležitú zložku, na ktorú by sme nemali zabúdať. Čo ale robiť v prípade, že jej v jedálničku nemáte dostatok? V takom prípade odporúčame siahnuť po prírodných výživových doplnkoch, ktoré podporia vaše trávenie i imunitný systém.

Další články autora

Komentáře

Sdílej naše články

- Reklama -PR články

Redakce doporučuje

Žena

královna