Z polí a sadov rovno na váš stôl
Chcete pre seba a svojich najbližších vyberať tie najlepšie potraviny? Ako zaistiť, aby ovocie a zelenina obsahovali čo najviac vitamínov a čo najmenej chémie? Viete, čo všetko sa deje s jedlom, obyčajnou paradajkou, než sa dostane na váš stôl?
Udivene zízate, keď vám hypermarkety ponúkajú zemiaky z Egypta či cesnak z Číny? Jedná sa o produkty bez tváre, bez jasného pôvodu a prepravované tisíce kilometrov úplne zbytočne. Najdôležitejšia je však kvalita, a tú môžete zásadne ovplyvniť. Nakupujte len také potraviny, ktoré majú dohľadateľný domáci pôvod. Ak máte pocit, že ste sa tiež už prejedli anonymných potravín, je ten správny čas začať si strážiť, čo presne jete. Miestne potraviny sú veľkým trendom našej súčasnosti.
Pickles – rýchlo kvasená zelena. Ako si ju pripraviť?
Jedzte to, čo práve rastie
Už ste si tak zvykli na celoročnú ponuku čohokoľvek zo sortimentu ovocia a zeleniny, že vám ani nepríde divné, keď sa v obchode na začiatku mája objavia jahody s nápisom „slovenské“? Až keď ich jete, trkne vás, že sme zase naletela. Skleníkové plody ktovie z akej Tramtárie predsa len chutia inak ako sladké červené české jahody zo záhonu. Ak chcete nakupovať tú najlepšiu českú zeleninu a ovocie, mali by ste sa riadiť základným vodítkom a tým je to, čo práve prirodzene rastie v danej sezóne.
Stále viac ľudí sa zaujíma o to, odkiaľ pochádza ovocie a zelenina, z ktorých varí pre svojich najbližších. Jasným dôkazom je niekoľkotisícová návštevnosť farmárskych trhov. A tiež zvyšujúca sa ponuka českých potravín v obchodoch. Cesta zeleniny z poľa do vašej kuchyne tak môže trvať iba niekoľko málo hodín. Uprednostňujte prirodzené potraviny pred polotovarmi, a české, čerstvé potraviny pred nekvalitnou veľkoprodukciou a dovozom. V Čechách máme navyše prísne normy na používanie pesticídov a na dodržiavanie dohliadajú pravidelné kontroly.
Čo je čerstvé, to je najlepšie
Pokiaľ potraviny neputujú cez pol sveta, sú samozrejme čerstvejšie a zrelšie ako tie dovážané, ktoré musia uraziť dlhú cestu, než sa dostanú na váš tanier. Dôležitý je nielen spôsob pestovania, preprava, ale aj skladovanie. České potraviny sú zberané zrelé, v tej najlepšej kondícii a preto majú aj plnú, výraznú chuť, pretože nemusia dozrievať chemicky ošetrené vo veľkoskladoch. Čerstvo zozbierané ovocie tak má aj viac vitamínov, a neobsahuje konzervanty, ktoré zaisťujú trvanlivosť pri prevoze.
Kvalitné plodiny nájdete v bežnom obchode, len je dôležité sledovať etikety ovocia a zeleniny s označením SK. Môžete si tiež nájsť dobrého poľnohospodára vo svojom okolí, ktorého vlastnoručne vypestovaným produktom dôverujete, a nakupovať priamo od neho. V súčasnosti je populárny aj nákup čerstvých potravín aj na farmárskych trhoch. Navštevujú ich pravidelne tisíce ľudí, ktorí idú cielene zohnať kvalitné potraviny Môžete tak zakúpiť miestne a sezónne ovocie, zeleninu, ale aj mliečne a mäsové výrobky, pečivo, bylinky, korenie, či miestne špeciality. Spoločným menovateľom je tuzemský pôvod, dôraz na vysokú kvalitu aj dohľadateľný pôvod všetkých predávaných potravín.
Zaslúžite si to najlepšie
České potraviny sú spracované s maximálnym ohľadom na naše životné prostredie. Nákupom domácich produktov nielen podporíte našich farmárov a poľnohospodárov, a navyše budete aj presne vedieť, komu konkrétne dávate peniaze za vypestované potraviny, a určite pre vás bude zaujímavá aj nižšia cena, než ktorú by ste zaplatili za podobné, ale nekvalitné produkty v maloobchodnej sieti. Odpadá totiž marža obchodníkom a ďalším častiam obchodných reťazcov. Úplná čerstvosť, vysoká kvalita a zaručene český pôvod kvalitných potravín, to sú hlavné výhody, ktoré získate spoluprácou s českými pestovateľmi. Potraviny totiž nielen udržujú naše telo pri živote, ale tiež pôsobia na naše životy. Okrem zdravej stravy a životného štýlu si tak doprajete pocit, že vášmu telu dávate to najlepšie!